Skoleelever med halm i håret
Ikke færre end 150 elever fik en anderledes skoledag ved høstfest hos bestyrelsesmedlem i Spiras.
Over 150 elever fra Fjordbakkeeskolen i Skærbæk var tirsdag til høstfest hos en lokal landmand. Det har skolens elever været i mere end 10 år, og det er en tradition, der bringer glæde hos børn og voksne.
I en sky af støv og larm hopper en stor flok skoleelever rundt på halmballerne i laden hos Søren Bloch i Kolding. Søren er bestyrelsesmedlem i Spiras, Syddanmarks nye landboforening, og han går rigtig meget op i at vise landbruget frem for børn og voksne. Derfor har Søren i mere end 10 år holdt høstfest for 0-4. klasse på den folkeskole, hvor Sørens kone, Grethe, underviser. Ønsket om at vise landbruget frem har været den underliggende motivation, siger Søren.
– Jeg har altid ment, at noget af det vigtigste for landbruget er, at vi får vist frem, hvad vi går og laver ude på gårdene, og at vi taler med vores gæster i øjenhøjde. Jeg stiller altid op, når vi som forening får mulighed for at komme i snak med nogen byboer eller andre, som ikke lige kan komme på besøg på et landbrug til hverdag. Det var også den motivation, der i sin tid gav mig og min kone ideen til de her høstfester. Nu er det en fast tradition, som både børn og voksne glæder sig til.
I løbet af årene er høstfesten blevet udvidet, så eleverne i dag skal rundt på seks forskellige poster. På hver post skal de største elever arrangere nogen øvelser eller en leg for de mindre klasser. Nogen leger fangeleg, tovtræk, mens andre snitter pinde eller hopper i halmen. Søren viser også et par grise, høns og en ko frem, så eleverne kan få lov til at mærke, at et æg faktisk er varmt, når hønen lægger det, og at grisen kan være lige så legesyg og kælen som en hund eller en kat.
– Jeg tror, at det giver et godt perspektiv for de her børn at komme ud og se, hvor deres mad kommer fra. Det giver en helt anden forståelse for alt det, der går forud for, at man kan sætte tænderne i en bøf eller spise en salat. Det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at forstå vores forskelligheder og bygge bro mellem byen og landet. Jeg er meget taknemmelig for, at lærerne har motivationen og energien til at drive det her, fordi jeg ved godt, at det kræver en særlig indsats fra dem for at få dagen til at lykkes, siger Søren.
Årets højdepunkt
For skolelærerne er dagen også speciel. Det er en dag, som elever glæder sig til, og som de også vil huske i mange år frem. Det fortæller Sally, som er skolelærer og en af ildsjælene bag høstfesten.
– Høstfesten hos Søren er et af årets højdepunkter for vores elever. Når de kommer op i 6-7. klasse, så taler de stadig om høstfesterne hos Søren. For os som skolelærer er det også en skøn dag, fordi vi kommer ud af vores normale rammer og får mulighed for at skabe en læringsrig, legefuld og mindeværdig dag sammen med vores elever. Vi holder fast i traditionen.