Rådgiver: Biogasleverandører skal sikre sig andel i værdikæden
Med flere nye biogasanlæg på vej og flere udvidelsesprojekter på eksisterende anlæg er kapløbet om at sikre sig husdyrgødningen fra landmændene i fuld gang. Spiras opfordrer landmændene til at se sig for, når der skal underskrives kontrakter.
Udviklingen på biogasområdet raser derudaf i Danmark, og det gælder også i det syddanske.
Alene i Sønderjylland er tre nye projekter på vej, og desuden er der også gang i projekter og planer omkring udvidelser rundt på nogle af de eksisterende anlæg.
– Prognosen er klart, at branchen vækster væsentligt. Biogasbranchen vurderer selv, at andelen af afgasset husdyrgødning stiger med 10 procent om året og når et niveau på godt 70 procent om 4-5 år. Selv foderstofbranchen er begyndt at sætte gyllen og restprodukter i fokus i deres samarbejde med landmænd, konstaterer Heinrich Lüllau, energi- og projektrådgiver hos Spiras.
Den hastige udvikling betyder, at mange landmænd får tilbud fra flere sider omkring leverance af biomasse. Heinrich Lüllau påpeger, at landmændene skal se sig for og gøre sig grundige overvejelser, inden kontrakter underskrives. Det gælder ikke mindst bindingsperioden, men det gælder også om at sikre sig andel i værdikæden. Det er ikke ligegyldigt, om det er kontrakter med eksterne ejere, eller det er med selskaber, hvor leverandørerne selv har kontrollen.
– Samtidig med hastigheden med nye projekter samt udvidelser på eksisterende anlæg er der nærmest et kapløb om at sikre sig dels husdyrgødningen og dels udspredningsarealer. Udviklingen gør det ualmindeligt svært at vurdere aftaler, som rækker helt op til 5-10 år. Netop lange aftaler er afgørende for investeringsbeslutningen for nye anlæg. Nye projekter skal sikres med et råvaregrundlag, men anbefalingen for kontrakter med eksisterende anlæg må være en kortere løbetid på grund af udviklingen. Indenfor landbruget er det ikke udbredt at sælge sine produkter mere en maksimalt 2-3 år frem i tiden, tilføjer Heinrich Lüllau.
Energi- og projektrådgiveren forudser, at der bliver kamp om jordarealer i fremtiden. Det skyldes ikke mindst, at der i Sønderjylland er planlagt solcelleparker samt lavbunds- og brakarealer, som vil reducere udspredningsarealet fra år til år. Samtidig betyder biogasanlæggenes import af råvarer, at der kommer yderligere næringsstoffer i kredsløbet med organisk gødning, som kræver yderligere arealer.
Få beregnet værdien af din biomasse
Spiras står klar med rådgivning om f.eks. leveringsaftaler – og råder samtidig over et it-værktøj, som ud fra forskellige priser på certifikater og gas kan beregne de enkelte landmænds skyggepriser for biomasse. Dette kan være med til kvalificere beslutningsgrundlaget for den enkelte leverandør inden aftaler indgås på husdyrgødning og andre biomasser.