Energidata sikrer kloge valg på Mosegaard
Gennem samarbejde med Spiras’ energirådgiver Kent Bisgaard har slagtekyllingeproducent Mosegaard fundet en realistisk vej til optimering af energi uden uoverskuelige investeringer.
Kan man blive selvforsynende med energi på en stor slagtekyllingegård? Det spørgsmål satte Leif Barsballe, driftsleder på Mosegaard, sig for at undersøge. Svaret fandt han sammen med Spiras’ energirådgiver Kent Bisgaard gennem et omfattende ElTjek og SolcelleTjek – baseret på årtiers data og en god portion nysgerrighed.
– Vi vil gerne være bedre i morgen, end vi er i dag. Selv om det er små ting, vi skruer på, kan det betyde meget i længden, fortæller Leif Barsballe, som siden 1995 har været stået i spidsen for produktionen på Mosegaard ved Hobro.
Fra idé til datadrevet beslutning
På Mosegaard havde man allerede investeret i 160 kW solcellepaneler og lagt dem på lager, mens man gik med en idé om at gøre gården selvforsynende. Men da Leif Barsballe hørte Kent Bisgaards oplæg på Fjerkrækongressen i Vingsted i januar 2025, blev han opmærksom på, at der måske var brug for mere grundige beregninger. Han kontaktede derfor Kent for at få lavet et ElTjek og SolcelleTjek.
– Det var vigtigt for mig at få afklaret, om vores idé holdt vand. Jeg var ikke helt enig i de datagrundlag, Kent brugte i sit oplæg, men han var meget lydhør. Vi kunne bidrage til grundige beregninger med de store mængder data, vi har opsamlet på Mosegaard gennem årene, siger Leif Barsballe.
Data som konkurrenceparameter
Mosegaard har været testvært for SKOVs ventilations- og farm management-systemer gennem rigtig mange år. Det betyder blandt andet, at der findes detaljerede data om alt fra varmeforbrug til ventilation i produktionen af de cirka 1,9 mio. slagtekyllinger, der årligt produceres i de seks stalde.
– Det er virkelig vigtigt at kende sine tal. Få lavet et ElTjek, så man præcis ved, hvad der er op og ned på ens el-forbrug, råder Leif Barsballe.
Gennem tiden er der investeret i halmfyr, Spiraflex-varmeanlæg med ribberør og intelligent ventilation. Disse tiltag har blandt andet nedbragt elforbruget pr. hus fra 8.000 til 3.000 kWh og forbedret indeklimaet for både dyr og ansatte.
Realistiske valg frem for drømme
Energisimulationerne, som Kent Bisgaard foretog i Spiras’ egenudviklede energisimulator, viste, at en fuld selvforsyningsløsning ville kræve investeringer med en tilbagebetalingstid på 16 år. Det var ikke realistisk, mener Leif Barsballe.
– Beregningerne har givet et klart overblik. Vi var ude i et andet spor, hvor vi overvejede at blive selvforsynende, men det vil kræve en investering med en tilbagebetalingstid på 16 år. Så det har bestemt været sundt for os at få ridset de forskellige scenerier op.
– Nu er beslutningen, at vi investerer i opsætning af 497 solcelle-paneler samt et batteri, der passer til vores forbrug, ikke et kæmpe et til selvforsyning. Vi har jo nødstrøm, hvis uheldet er ude. Denne investering er fornuftig og vil have en tilbagebetalingstid på 6-7 år, siger han og tilføjer, at det desuden er vigtigt at tænke fremtidssikring ind i energivalgene.
– Når man køber fx LED-lamper, skal man sikre sig, at de ikke udgår af produktion, så man undgår at skulle skifte hele systemet igen alt for hurtigt.
Erfaring, data og sund fornuft
Kent Bisgaard roser samarbejdet med Leif Barsballe.
– Når en driftsleder som Leif har så mange års data og samtidig er åben for dialog, kan vi virkelig skabe løsninger, der er både økonomisk og energimæssigt bæredygtige, siger Kent Bisgaard.
For Mosegaard betyder det fortsatte optimeringer, der både mindsker energiforbruget og udvikler på produktionen – uden at økonomien lider overlast.
Fakta
Leif Barsballe, 58, stammer fra en gård i Vodder mellem Skærbæk og Ribe. Han er uddannet på Gråsten Landbrugsskole samt på fjerkræskole i Minnesota, USA. Han er gift med Anne-Mette Gade og sammen har de to voksne børn.
Driftsleder på Mosegaard i A/S Dansk Landbrug siden 1995. A/S Dansk Landbrug ejes af Svend Møller Hansen og hans søn Mads Møller Hansen.
På Mosegaard produceres hvert år ca. 1,9 mio. slagtekyllinger på 8,5 rotation. Der er seks huse med ca. 30.000 kyllinger pr. hus pr. rotation.
Fotograf: Niels Hougaard / www.nielshougaard.com