Fra stald til stopklods: Landmand rammer muren i klagesystemet
Fødevareforbundet NNF og landboforeningen Spiras advarer i fællesskab – med baggrund i aktuel sag fra Sønderjylland – mod et klagesystem, der forsinker godkendte landbrugsprojekter og truer både arbejdspladser og fødevareproduktion.
Den sønderjyske landmand Søren Jensen på Broagerland har en plan om at ombygge sin gamle kvægstald til en moderne grisestald, hvor der skal være plads til 10.000 slagtegrise årligt.
Planerne har Søren Jensen haft længe. Det er snart fem år siden, at han satte gang i ansøgningen for at få den nødvendige godkendelse. Men trods kommunal godkendelse er sagen gentagne gange blevet afvist i Miljø- og Fødevareklagenævnet – senest på grund af mindre formalia og naboklager.
Nu venter Søren Jensen for tredje gang på afgørelse i en sag, der i stigende grad ses som et eksempel på et uigennemsigtigt og ineffektivt godkendelsessystem.
Sagen er blevet drøftet ved et besøg hos Søren Jensen med deltagelse af blandt andre Peder Pedersen, afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sydjylland, Brian Vestergaard, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Blans, Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF og Camilla Bak, bestyrelsesmedlem i landboforeningen Spiras.
Store konsekvenser
Den langsommelige proces har ifølge Peder Pedersen store konsekvenser:
– Når en landmand som Søren Jensen i snart fem år bliver bremset i et projekt, som kommunen har godkendt, og som kan skabe lokale arbejdspladser, så er det systemet, der er noget galt med. Alle taler om, at landbruget skal omstille sig – og det skal det også. Men så skal myndighederne kunne følge med og hjælpe projekterne i mål. Når godkendte planer trækkes i langdrag, mister vi både råvarer og slagteriarbejdspladser. Det har vi allerede set med lukningerne i Sæby og Ringsted. Det må ikke ske igen.
Peder Pedersen fremhæver, at sagsbehandlingen i Sønderborg Kommune fungerer tilfredsstillende, men at sagen viser store problemer længere oppe i systemet:
– I Sønderborg Kommune bliver sagerne behandlet inden for fristen – og det fungerer. Men i Miljø- og Fødevareklagenævnet er der hverken tidsfrister eller garanti for, at hele sagen bliver vurderet samlet. Det er urimeligt og kræver politisk handling.
Værdikæden går i stå
Brian Vestergaard fra Danish Crown i Blans advarer om, at blokeringen af projekter som Sørens får direkte konsekvenser for beskæftigelsen:
– Hver gang en grisestald som Sørens bliver sat i venteposition, betyder det færre grise til slagterierne – og færre kollegaer i arbejdstøjet. Vi kan ikke holde liv i slagterierne, hvis der ikke bliver produceret grise. Så enkelt er det. Når staldprojekter går i stå, går hele kæden i stå – fra landmanden til os på slagterigulvet. Det er ikke kun landmændene, der betaler prisen, men hele lokalsamfundet. Derfor kan vi ikke blive ved med at læne os tilbage og se på, at klagesystemet gang på gang forhaler udviklingen, lyder kritikken fra Brian Vestergaard.
Ifølge Camilla Bak, bestyrelsesmedlem i Spiras, strider den langstrakte sag mod intentionerne i Den Grønne Trepart, hvor det er et mål at fremme en hurtig og bæredygtig omstilling af landbruget:
– At vente snart fem år på en afgørelse er ikke med til at fremme en virksomhed. Ventetiden virker nærmest som om, at bedriften står i stampe. Søren Jensens sag viser, at selv godkendte og økonomisk bæredygtige projekter kvæles i proceskrav og klager, uden at miljøkravene er tilsidesat. Det skaber usikkerhed og afholder andre fra at investere, mener Camilla Bak.
BILLEDTEKST (Øverste foto):
Fra besøget hos Søren Jensen, der ses yderst til højre. De øvrige deltagere var Peder Pedersen, afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sydjylland, Brian Vestergaard, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Blans, Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF og Camilla Bak, bestyrelsesmedlem i landboforeningen Spiras.