Ét regelsæt for landbrug og et andet for kloakudslip?
Når landbruget straffes prompte for miljøuheld, bør kloakudslip, som det der skete i weekenden i Kolding, behandles med samme alvor, mener Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras. Også udvalgsformand Jørn Chemnitz fra Kolding Kommune kalder på hurtig opfølgning ved sådanne ulykker og uheld.
– I landbruget har vi lært, at enhver fejl får konsekvenser. Hvis en gyllevogn vælter, eller gødning tabes ved et uheld, går det stærkt: Miljøvagt, kontrol – og af og til også en politianmeldelse. Derfor undrer det os, at udslippet ved Idyl i udkanten af Kolding, hvor urenset spildevand i weekenden løb ud i vandløb og videre mod fjorden ikke blev mødt med samme alvor. Det mener Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras (øverste billede).
Udslippet blev konstateret søndag. I følge artikel på Kolding Kommunes hjemmeside – lagt ud mandag den 19. maj – er konsekvenserne, at der er fundet døde fisk og smådyr i vandløbene – men ikke ved stranden. Af artiklen fremgår endvidere, at vandløbene er synligt påvirket på en ca. 1,7 km lang strækning.
Hændelsen fik Kolding Kommune til midlertidigt at fraråde badning ved Rebæk Strand.
Langsommelig reaktion
Det her handler ikke kun om landbrugets frustration. Det handler om miljøet og om borgernes tryghed. Hvorfor reageres der langsomt, når forureningen kommer fra kloaknettet og ikke fra en landmand?
Vi ønsker ikke, at nogen – hverken landbrug eller forsyningsselskaber – forurener vores vandløb. Men vi kræver ens regler og ens ansvar. Miljøet og badegæsterne fortjener bedre end langsom handling og skæve prioriteringer.
Vi ønsker heller ikke at skyde på nogen eller hænge nogen ud i denne sag – uheld sker. Men vi må forvente, at der er fælles regler, og der tages ansvar for uheld, tilføjer Karen Daugaard-Hansen, der samtidig roser det stærke og gode samarbejde, landbruget har i Fjord og Klimapartnerskabet med både Kolding Kommune og Blue Kolding.

Jørn Chemnitz, formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Kolding Kommune.
Formanden for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Kolding Kommune Jørn Chemnitz, bakker op om holdningen fra Spiras-næstformanden:
– Uheld og ulykker skal stoppes og følges op på så hurtigt som muligt. Borgere og vandmiljøet skal beskyttes både mod menneskelige, tekniske – og som her en prop af skumvaskeklude, vatpinde, vådservietter og andre ting, som folk smider i toilettet i stedet for i skraldespanden. BlueKolding har siden oktober kørt kampagnen ”Du tror det er løgn” om at undgå affald i kloakker. Det ser ikke ud ti, alle har set budskabet, konstaterer Jørn Chemnitz.
HENVENDELSE FRA BLUEKOLDING
Spiras har her tirsdag aften 20. maj fået følgende henvendelse fra BlueKolding:
“Udslippet blev konstateret søndag aften, og der blev ringet 112. Kl. 21.13 bliver BlueKoldings vagt kontaktet. Han konstaterer, at vores nærliggende pumpestation fungerer, som den skal, og da han kl. 21.22 bliver kontaktet igen med beskeden om, at der er tale om spildevand, ringer han med det samme efter en slamsuger og rykker selv ud til ulykkesstedet. Her konstaterer han, at kloakledningen er stoppet til ca. 10 meter før pumpestationen af en stor prop bestående af vaskeklude, vådservietter og andet affald. Kl. 22.01 er kloakken spulet fri, og spildevandet kan igen løbe til pumpestationen, som det skal. Derfor er det ikke korrekt at skrive, at I mellemtiden strømmer forureningen ud i Goldbæk og Skartved Bæk.”