Spiras glæder sig over millionbeløb til Kystvandråd i Haderslev
Indsatsen for at redde Haderslev Fjord fortsætter og styrkes nu med oprettelsen af et kystvandråd. Med kystvandrådet følger 3,2 millioner kroner fra staten, der skal bruges på at forbedre den økologiske tilstand i Haderslev Fjord og Dam.
Haderslev Kommune har sammen med Spiras, Provas, Sportsfiskerne, Danmarks Naturfredningsforening, Haderslev Erhvervsråd og Friluftsrådet søgt Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø om nedsættelse af et kystvandråd for Haderslev Fjord.
Borgmester Mads Skau glæder sig over den gode nyhed, at kystvandrådet i Haderslev Kommune bliver en realitet.
– Vi arbejder målrettet på at forbedre tilstanden i Haderslev Fjord og Dam, og med dagens nyhed fra ministeren for Grøn Trepart forbedrer vi muligheden for at nå vores mål. Haderslev Fjord lider, som de fleste andre fjorde i Danmark, men med det gode og stærke samarbejde, vi har med de øvrige parter i samarbejdet, tror jeg på, vi har gode udsigter til at forbedre det. Det er et langt sejt træk, men vi arbejder dedikeret for det”, siger Mads Skau, borgmester i Haderslev Kommune.

Søren Laustsen. Foto: TV Syd
Styrker en stærk indsats
Også Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i Spiras, er begejstret efter bevillingen af et Kystvandråd:
– I Spiras er vi både stolte og glade for, at vi nu får et kystvandråd i Haderslev – det er en vigtig anerkendelse af det fælles arbejde, vi allerede har sat i gang. Det er et stærkt skridt mod en sundere fjord, hvor både natur og landbrug kan trives side om side, mener Søren Laustsen
Haderslev Kommune har allerede nedsat et såkaldt §17 stk. 4 udvalg for Fremtidens Vand og Klima, der skal arbejde med at forbedre den økologiske tilstand i Haderslev Fjord og Dam. I udvalget sidder repræsentanter fra Haderslev Kommune, landbrugsorganisationen Spiras, forsyningsselskabet Provas, Haderslev Erhvervsråd, Danmarks Naturfredningsforening og Sportsfiskerne. Kystvandrådet, der også omfatter Frilufstrådet, er en styrkelse af det arbejde.
Kystvandrådenes rolle er at rådgive kommunen og de lokale treparter ved at bidrage med viden om, hvad der virker lokalt. Det kan for eksempel være gennem analyser, der kan understøtte den lokale indsats for sundere kystvand. De skal også bistå den lokale trepart med lokal viden i udarbejdelsen og implementeringen af omlægningsplanerne.
Kystvandrådet er nedsat af Ministeriet for Grøn Trepart, og er et af i alt 14 kystvandråd, der er besluttet med Aftale om akutpakke til forbedring af vandmiljøet og Aftale om et Grønt Danmark (den Grønne Trepart). Udover selve rådet tildeler ministeriet og Haderslev Kommune en økonomisk støtte på 3.224.000 kr. til arbejdet.
Arbejdet vil foregå over en 3-årig periode fra 2025 til 2027.