6,2 millioner til fjorden: Nyt Kystvandråd skal løfte vandmiljøet i Kolding Fjord
Med et Kystvandråd kan Kolding Kommune sammen med Spiras, Familielandbruget LRS-Vejle, BlueKolding og Fredericia Kommune intensivere arbejdet med at genoprette god økologisk balance i Kolding Fjord.
Kolding Kommune arbejder sammen med landbrugsorganisationerne Spiras og Familielandbruget LRS-Vejle samt forsyningsselskabet BlueKolding målrettet på at forbedre den økologiske tilstand i Kolding Fjord. De har etableret Kolding Klima- og Fjordpartnerskab, som sammen med Fredericia Kommune har søgt midler til arbejdet.
Parterne kan nu glæde sig over, at der er opnået bevilling til oprettelse af et Kystvandråd for Kolding Fjord. 6,2 millioner kr. er der sammenlagt bevilget fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø til etablering af Kystvandrådet.
Kystvandrådene er besluttet som en del af ’Den Grønne Trepart’ – Aftale om et Grønt Danmark. Kystvandrådet er finansieret af Ministeriet for Grøn Trepart og er et af i alt 17 kystvandråd. Bevillingen sker som led i ordningen Kystvandråd 2025-2027 og markerer et vigtigt skridt i kommunens indsats for at styrke det lokale vandmiljø og fremme samarbejde mellem myndigheder, borgere og interessenter omkring fjorden.
– Vi har længe arbejdet målrettet med at forbedre havmiljøet i Kolding Fjord og med denne nyhed får vi endnu bedre mulighed for at nå vores mål. Fisk og dyre- og plantelivet i Kolding Fjord gisper efter vejret og venter på, at vi skaber et bedre vandmiljø. Samtidig er kystvandrådet et vigtigt bidrag til, at vi kan udmønte den grønne trepart i Kolding Kommune i samarbejde med alle parterne, siger Jørn Chemnitz, som er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Kolding Kommune.

Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras
Også Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras, er begejstret for bevillingen.
– Det er en meget glædelig nyhed for os i landbrugsorganisationerne og for hele samarbejdet omkring Kolding Fjord. Kystvandrådet bliver et vigtigt organ til at bidrage med lokal viden og perspektiver i arbejdet med at forbedre vandmiljøet i fjorden. Der er mange spørgsmål lige fra vandudskiftning i fjorde, kilder til forurening samt spildevand, som vi sammen skal finde svar på, siger Karen Daugaard-Hansen.
Per Holm, direktør for BlueKolding, fortæller om indsatserne på spildevandsområdet:
– Vi intensiverer vores målrettede arbejde med at reducere regnbetingede overløb til fjorden. Derudover vil vi forbedre rensningen af spildevand på vores renseanlæg yderligere til gavn for vandmiljøet i Lillebælt og ser på yderligere kloakering af landejendomme.
Fredericia Kommune deltager også i samarbejdet omkring Kolding Fjord.
– I Fredericia er vi meget opsatte på at skabe forbedringer i Lillebælt. Som led i den indsats har vi brug for et godt vandmiljø i Kolding Fjord, hvor den sydvestlige del af kommunen er en del af oplandet. Derfor bakker vi selvfølgelig op om samarbejdet, fortæller Tommy Rachlitz Nielsen, formand i Klima- Energi- og Miljøudvalget i Fredericia Kommune.