Spiras glæder sig over fondspenge til Haderslev Fjord
Fjordfonden er klar med 2,3 millioner til samarbejdet omkring Haderslev Fjord. I Spiras, som er en del af samarbejdet, udtrykkes der forhåbninger om, at der med pengene nu skabes mulighed for flere målinger og analyser, der kan bidrage til at få yderligere faglighed ind i projektet.
I Spiras vækker det glæde, at Fjordfonden har meddelt, at der er 2,3 millioner kroner på vej til samarbejdet omkring Haderslev Fjord.
Haderslev Kommune oprettede i 2023 det såkaldte fjord- og damsamarbejde med forsyningsselskabet Provas, Sønderjysk Sportsfiskerforening, Danmarks Naturfredningsforening og Spiras.
Parterne i samarbejdet har et fælles mål om at genoprette Haderslev Fjord og Dam og sikre en god økologisk tilstand. Det betyder blandt andet, at man i øjeblikket er i gang med at analysere og kortlægge, hvad det præcist er, der presser tilstanden i vandmiljøet. Arbejdet med at analysere årsagen til iltsvind i Haderslev Fjord ledes af SEGES Innovation i samarbejde med Aarhus Universitet.

Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i Spiras, og miljøtekniker Nina Ullerup fra Spiras ombord på kutteren Vera ude på Haderslev Fjord. Foto: Hans Øbing-Safar, SEGES Innovation
Konkret faglighed
Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i Spiras, har været med i projektet med Haderslev Fjord siden starten. Han glæder sig over, at der er opnået penge til eksempelvis hotspot-målinger.
– I landbruget er vi rigtig godt tilfredse med, at der nu er mulighed for, at vi gennem flere målinger og analyser kan få yderligere og konkret faglighed ind i projektet. Lige fra begyndelsen har vi i samarbejdet omkring Haderslev Fjord vist, at vi i landbruget spiller med og vil være en del af balancerede løsninger – og ikke kun en del af problemet, fastslår Søren Laustsen.
Han føjer til: – Pengene fra fjordfonden betyder, at vi nu forhåbentlig kan blive klogere, fordi vi med støtten kan gennemføre analyser og forskning, så vi alle får en mere præcis forståelse af årsagerne til iltsvind i fjorden. Det betyder, at fremtidige miljøtiltag kan målrettes de faktiske udfordringer. Målet for os alle er at få en fjord i sund og god økologisk tilstand.
Søren Laustsen mener, at hele projektet er med til at understøtte vigtigheden af frivillige aftaler og partnerskaber frem for lovgivning og regulering udefra. Målingerne kommer til at ske i et stort opland til fjorden.
Mere skub i samarbejdet
Også borgmester i Haderslev Kommune, Mads Skau, er svært tilfreds med fondspengene:
– Naturen er under pres i de danske fjorde, og Haderslev Fjord er ingen undtagelse. Vi er allerede i gang med at finde løsninger sammen med landbruget, forsyningen og forskellige interesseorganisationer. Det arbejde får nu en stor og velkommen håndsrækning med støtten fra Fjordfonden, som er afgørende for, at vi kan nå endnu længere, siger borgmester Mads Skau.
– Med midlerne fra Fjordfonden kan vi nu sætte endnu mere skub i arbejdet. Jeg drømmer ligesom rigtig mange andre om, at vi med tiden får så god tilstand i fjorden, at vi kan bade i den. Første skridt på vejen er at finde årsagerne for derefter at finde løsningerne, og derfor er jeg utroligt glad for den støtte, vi nu har fået, lyder det fra Mads Skau.